Pierwsza polska książka kucharska to „Compendium Ferculorum albo zbieranie potraw”. Jej autorem jest Stanisław Czerniecki. Została ona wydrukowana w 1682 roku w Krakowie, a następnie wielokrotnie ją powielano, zmieniając przy tym tytuł i wprowadzając większe lub mniejsze zmiany w treści. Książka cieszyła się ogromną popularnością, do tego stopnia, że prawdopodobnie to z niej korzystał Adam Mickiewicz przy opisywaniu uczt w „Panu Tadeuszu”.

Czerniecki dokładnie opisuje podstawowe wyposażenie kucharza, wymienia m.in. potrzeby domowe, w których znajdziemy trzy rodzaje grochy i siedem rodzajów kasz, czy listę niezbędnych sprzętów kuchennych, w tym „niewiast do mycia”. Co więcej, nie brakuje również konkretnych porad, np. jak nakrywać do stołu dla konkretnej liczby gości. Zdecydowanie najciekawszym aspektem jest ogromne bogactwo smaków. Autor podaje przepisy z wykorzystaniem oliwek, kasztanów, pistacji, trufli, żółwi, czy ślimaków. Wspomina nawet o złocie malarskim i opłatkach aptekarskich. Przyprawy również odgrywają ogromną rolę w jego kuchni, pojawiają się m.in. cynamon, imbir i gwiazdki anyżowe. Z pewności były to niezwykłe przysmaki!

Autor:

Weronika Błaszczyk

Skip to content